Homemade mayonnaise

“You know what they put on French fries in Holland instead of ketchup? What?
Mayonnaise. Goddamn. I’ve seen ‘em do it, man. They fuckin’ drown ‘em in that shit.”

I just love, love mayonnaise! Vooral home-made mayonaise.

Sinds ik het zelf maak lepel ik er liters van op! Het mooie is; geen suiker, geen e-nummers, geen rotzooi. Oké liters is dan misschien wat overdreven, maar zelfgemaakte mayonaise is niet heel slecht voor je.

Wat heb je nodig? Voor een klein jampotje vol:

  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel mosterd, ik heb dit keer grove mosterd gebruikt
  • 2 eetlepels azijn en/of citroensap. Ik hou van appelazijn, maar elke azijn voldoet een goede olijfolie
  • maisolie of een druivenpitolie, ricebrain, zonnebloemolie.
  • snufje zout en peper

Meng eerst de eierdooier, mosterd, azijn en/of citroensap, zout en peper samen. Voeg daarna met een heel dun en gelijkmatig straaltje de olie(nog geen olijfolie), al kloppend met een garde, toe.

Natuurlijk kan je ook een keukenmachine gebruiken. Gek genoeg vind ik het heerlijk en rustgevend om de “mayo” met de hand te kloppen.

Zodra het mengsel witter en dikker wordt stop je en switch je naar de olijfolie. Ook deze voeg je met een dun! bijna druppelend straaltje, onder driftig geklop, toe. Zodra de mayonaise de juiste dikte heeft stop je. Nog even proeven of je hem naar wens vind, anders kan je nog finetunen met citroensap/azijn/zout/peper/olijfolie. En voilà

Het leuke is, je kan er vanalles mee! Kerrie of paprikamayonaise als dip bij komkommer, aïoli, peterseliemayonaise en ga zo maar door. Jam

Homemade mayonaise

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s